Memoir

 

För några veckor sen blev jag äntligen klar med mitt slutprojekt på SVF. Det blev Memoir, ett koncept kring ett framtidsföretag som återskapar minnen.

Återskapandet går kortfattat till så att den som vill beställa ett ett återskapat minne skickar in foton, videor, ljudupptagningar eller annan dokumentation av platsen som hen vill återbesöka till Memoir.  Efter eventuella intervjuer med personen eller anhöriga, återskapas sen minnet med hjälp av bland annat datorgrafik och digital doftteknologi. När det är klart får personen återuppleva det genom en blandning av virtual reality och augmented reality, antingen på en av Memoirs anläggningar eller hemma.

Huvuddelen av projektet är den trycksak som minnesresanden får vid beställningen. Denna innehåller tre foldrar om tre olika delar i konceptet och dess process; en handlar allmänt om minnen och filosofin bakom konceptet medan de andra går in mer på djupet om exakt hur processen går till.

 
 

Foldrarna går att vika ut, och avslöjar då att baksidan består av en poster med specialskrivna texter om det beställda minnet. Mönstrena är inspirerade av skandinavisk 50- och 60-talsdesign, dels för att få en minimalistisk och ren framtidskänsla, men även för att det påminner de äldre minnesresenärerna om barndomen.

 
 

Memoir.se

 

memoir.se finns alla texter från de tre foldrarna samt en shop där trycksaken går att köpa. Sidan är tänkt som ett komplement till foldrarna och som en lite annorlunda webbupplevelse som jag gärna skulle se mer av i framtiden.

 
 

Utställningsmonter

 

Utställningsmontern var en viktig del av projektet. Den var gjord för att se ut som en mässmonter från 2022 års upplaga av den påhittade teknikmässan XPO i San Francisco, och jag gjorde därför ett monternummer med mässans logotyp som jag satte upp vid montern. Detta för att göra det lättare att förstå kopplingen till framtiden. 

Den stora postern förklarar vad de minnesresande behöver för att återuppleva sina minnen hemma och skulle kunna vara en del i en serie informativa posters som sitter i lobbyn på Memoirs upplevelsecenter.